Intreaba Instructorul de Fitness


Instructorul nostru de Culturism si Fitness va raspunde intrebarilor Dumneavoastra:

Instructor Marius Nanut – Federatia Romana Culturism si Fitness

Despre mine:

– Instructor de Culturism si Fitness – Cursuri absolvite in cadrul FRCF( Fed.Rom. de Culturism si Fitness);

– Membru al Echipei Calivita(California Fitness) Romania;

–  ma antrenez la CSS Haltere Timisoara;

– 25 ani;

– hobby-uri: Sporul, muzica, calculatoarele, calatoriile, si ar mai fi cateva:)

Lasati intrebarile Dumneavoastra mai jos in sectiunea comentarii, pe adresa de mail: calivita_rou@yahoo.com sau pe messenger: calivita_rou.

O sa incerc sa raspund cat mai repede!

Va multumesc!

54 răspunsuri to “Intreaba Instructorul de Fitness”

  1. Am parcurs acest post al tau si imi place ceea ce am citit. Continua tot asa.

  2. bejenaru dan Says:

    Am 37 ani si de 2 ani practic culturismul la domiciliu folosind greutati libere insa fara a obtine rezultate notabile.Acum as vrea sa merg la sala ptr a obtine masa musculara.As vrea sa stiu daca mai este posibil la aceasta varsta sau care ar mai putea fi rezultatele posibile pe care le-as mai putea obtine la varsta mea.MULTUMESC .

    • Nu este rau ca faceti antrenamente acasa, insa greutatile limitate de care dispuneti si faptul ca nu sunteti intr-un mediu „competitiv” duc la rezultate minime. Daca ati hotarat sa mergeti la sala cu siguranta o sa aveti rezultate mult mai bune. Varsta de 37 de ani nu este o problema deloc. Ganditi-va ca Ronnie Coleman a castigat Mr. Olympia la varsta de 40 de ani!
      Sigur nu o sa mai cresteti in masa musculara la fel de repede ca la 20 de ani insa cu un antrenament serios si o dieta echilibrata puteti face minuni! In plus aveti atu-ul ca nu trebuie sa mancati foarte mult pentru a pune masa musculara.

  3. Dupa un antrenament intens la piept ( cu gantere ) m-am accidentat putin la incheietura mainii stangi ( partea dinspre degetul mic )Un timp m-a durut,timp in care am facut antrenamente usoare.Acum e relativ bine…insa durerea apare doar cand lucrez biceps din picioare cu ganterele( cu greutatea maxima ), in momentul in care rasucesc gantera sa o aduc sus.La alte exercitii nu am probleme.Nu stiu ce sa fac sa scap de aceasta mica jena.Sunt suplimentele pentru articulatii o solutie?
    Multumesc anticipat.

  4. Buna ma numesc Daniel, am 23 de ani si vreau sa pun ceva muschi pe mine. Cu efortul fizic sunt cunoscut , insa am o asa intrebare: din suplimente nutritive am CREATINA MONOHIDRATA si asi vrea acum sa-mi cumpar PROT-R85 sau Ideal Protein.Vreau sa stiu daca combinatia dintre una din produsele date cu creatina monohidrata poate sa-mi garanteze o crestere musculara normala ?

    • Nu am folosit produsele din gama Redis si nu vreau sa ofer o parere gresita. Creatina monohidrata te va ajuta cu siguranta si impreuna cu un produs cu carbohidrati si proteine (60, 30 %) o sa ai succes! Toatea astea cu o singura conditie. Dincolo de suplimente, pe primul loc trebuie sa pui alimentatia corecta. Mesele principale si gustarile trebuie sa totalizeze 6 „doze”pe zi.
      Concluzia: mananca des, calitativ si cantitativ iar suplimentele vor completa golurile. Nu pune pe primul plan suplimentele alimentare fiindca o sa ai o deziluzie!
      Bafta!

  5. am doi ani de sala fara progrese notabile.am 34 de ani si nu stiu unde gresesc.4 zile antrenament pe saptamana
    L – biceps+triceps
    Mi – spate+umeri+trapez
    V – piept+abdomen
    S – picioare
    antrenamentul este de tip piramidal cu greutati de la mic la mare.nr.repetari 10-8-6-4 mai putin la picioare unde fac repetari mai multe.la alimentatie nu stau prea bine-am trei mese principale pe zi si cam atat.nu folosesc suplimente.am 1.80 m si 99 kg stratul adipos fiind bine impartit pe corp.as vrea sa ajung la 90 kg.

    • In primul rand, trebuie sa iti schimbi programul si combinatia grupelor la fiecare 3, 5 luni de zile. Altfel muschii o sa se obisnuiasca si nu vor mai raspunde la antrenamente. Pentru a scapa de kg in plus, include macar o zi, 2 sunt ideale pe saptamana de antrenament cardio(alertgari, bicicleta, steper, etc). Mareste numarul repetarilor la 12-15 cu 70% din greutatea macximala. Astfel o sa iti creezi un tonus mai bun. Repetarile putine sun tindicate in caz de antrenament de forta-putere.

  6. Multumesc foarte mult pentru sfaturi

  7. Daniel Says:

    Inca o intrebare interesanta cu care ma confrunt.
    Intr-o sursa se spune ca pentru o persoana de 23 de ani necesarul de calorii pe zi pentru o crestere musculara este de 2600 calorii plus inca 500 sau 600 calorii in plus.
    In alta sursa se vorbeste deja de 2600 kilocalorii pe zi plus ca si in cazul precedent.
    Intrebarea consta in: 2600 calorii sau 2600 kilocalorii ?

    • 🙂 indiferent de termen este acelasi lucru o sa vezi si notatia „KJ”. O persoana (de sex masculin) care depune un efort de nivel mediu (aici ma refer la treburi zilnice, serviciu, etc) are nevoie de aprox. 2000 calorii pe zi, pentru ca organismul sa functioneze normal. Pentru a creste masa musculara eu recomand o crestere pana la 3000 de calorii ingerate zilnic. Mare atentie acestea trebuie sa vina din surse diversificate: carbohidrati, proteine, grasimi. Deci mesele zilnice sa contina atat carbo cat si proteine si ceva grasimi.

  8. am si eu o intrebare,am doar 16 ani si fac sala de 9 luni,imi place foarte mult. dar picioarele le-am c-am neglijat…. mie frica sa c-am fac picioare pt a nu ramane la inaltimea asta,am 1.73-1.74. poti sa imi dai un raspuns te rog.Imi palce foarte mult sa fac geno si presa dar asta e,mie frica sa nu raman la inaltimea asta…

  9. si vreau sa mai stiu daca tragi de fiare ,mai cresti in inaltime?

  10. Am si eu o intrebare,am doar 16 ani si fac sala de 9 luni.Picioarele le-am neglijat si akm vreau sa incep sa fac si picioare,vreau sa stiu daca genoflexiunile cu bara si presa nu iti mai da voie sa cresti am 1.73-1.74.si mai vreau sa stiu daca trag de fiare la varsta asta raman de inaltimea asta???

    • Genuflexiunile si culturismul in general nu blocheaza cresterea in inaltime, atat timp cat nu fortezi folosind greutati foarte mari. Pentru a sti in ce stadiu esti cu cresterea este indicat sa faci un control la medic.
      In plus este foarte important sa ai un regim alimentar bogat si diversificat pentru a sustine cresterea si dezvoltarea corpului.

  11. Flavius Says:

    sal, sunt flavius am 21 ani si fac sala de un an. sunt definit, am putina grasime
    De ceva timp am pus putina burta si vreau sa scap de ea. Pot sa alerg pe banda si sa fac exercitii de fitness, si sa imi continui in acelasi timp programul meu pentru masa, sau trebuie sa fac o pauza?
    Multumesc!

    • Poti alerga pe banda si sa faci si exercitii de fitness, insa cel mai important pentru a scapa de grasimea de pe abdomen este sa ai grija de dieta ta. Asta inseamna sa reduci grasimile si carbohidratii din alimentatie pana la limita a aproximativ 2000 de calorii.
      O sa iti atingi scopul mult mai rapid.

  12. florinalin89 Says:

    sal…am si eu o intrebare daca poti sa ma ajuti….am reinceput sala de 2 sapt dupa o absenta de 8 luni si am observat ca pectoralul drept e mai mic si genereaza mai putina forta decat stangul…nu am avut problema asta in trecut…ce tipuri de exercitii sa fac sa ii aduc la acelasi nivel?cu ce greutate?multumesc

  13. In general astfel de probleme se rezolva prin antrenament normal. Muschii tind sa se egalizeze atat in forta cat si in dimensiune, prin antrenament.
    Insa daca dupa o luna de antrenament normal nu vezi imbunatatiri, incepe sa introduci in antrenamentul tau exercitii cu gantere, folosind o gantera mai grea pentru mana dreapta.

  14. bejenaru dan Says:

    ce analize medicale se fac inainte de a incepe un ciclu de stero…?

    • Nu am folosit niciodata steroizi, nu recomand nimanui. Insa astfel de cicluri se fac doar sub supraveghere medicala. Ciclurile facute acasa dupa ureche sau la recomandarea unor neaveniti de pe internet care vor doar sa iti vanda produse pot duce la probleme grave si chiar DECES. Daca vrei sa arati bine si sa fi sanatos NU incerca si nu utiliza niciodata steriozi

  15. simona Says:

    Buna. Sunt o fata de 23 ani si fac aerobic de ceva vreme cu anumite perioade de intreruperi, (am fost si instructoare de aerobic o perioada). De 2 luni m-am apucat de fitness. As vrea sa imi recomanzi un program de antrenament eficient. Tin sa mentionez ca am conditie fizica destul de buna, alerg 5 zile pe saptamana 6-7 km in 40 min, la sala lucrez la aparate cu greutati in jur de 100 -120 kg pt. picioare (presa si alte aparate) si abdomene 1000 buc sau peste. In ce priveste alimentatia incerc sa mananc sanatos si sa nu fac excese, totusi nu reusesc sa slabesc si sa arat cum mi-as dori. Eventual daca poti sa imi recomanzi un program de exercitii si ceva suplimente pentru rezultate mai rapide. Multumesc anticipat.

    • Buna! Nu mi-ai spus ce inaltime si ce greutate ai. Fiindca la volumul de antrenament pe care il faci, numai alimentatia poate fi greseala pentru care nu ai corpul pe care ti-l doresti. In general pentru slabire, nutritia e 70% din efortul pe care trebuie sa il faci. De semenea, trebuie sa iti definesti tipul somatic. Metabolismul conteaza enorm pentru a realiza ce dieta trebuie sa ai.
      Imi pare foarte mare greutatea pe care o folosesti la picioare. Presupun ca ai musculatura dezvoltata. Incearca sa te axezi mai mult pe aerrobic pentru slabire, combinand alergarea de rezistenta cu sprinturi, pentru a da corpului noi stimuli.
      Ca suplimente, e indicat sa folosesti produse cu crom si zinc, te ajuta sa metabolizezi mai bine grasimile. De asemenea un supliment pe baza de plante, cu multe fibre iti va accelera metabolismul, prin detoxifiere si asimilare de mai multe elemente vegetale.

  16. simona Says:

    Am 1,60 si cam 57 de kg

  17. laurentiu Says:

    salut.laurentiu ma numesc sunt din pitesti,am 35 de ani si as avea si eu nevoie de citeva sfaturi.doresc foarte mult sa cresc in greutate nu ma intereseaza in mod special masa musculara.la 35 de ani am 1,74m si 62 kg chiar de foarte mult timp nu reusesc sa cresc peste aceasta greutate.recunosc ca mesele nu sunt un atuu pentru mine,maninc cit de cit normal dar nu regulat si lucrez intr-o fabrica de folie unde zilnic ridicam role de zeci de kilograme uneori sute.program de lucru mai dificil in ture de 12 ore lucrate 24 liber iar 12 ore de lucru si 48 liber fie de zi fie de noapte cum imi pica tura deci stau prost si cu odihna :).cu greu fac fata dar nu am ce sa fac am o familie si trebui sa muncesc iar sa schimb serviciul nu am acelasi venit in alta parte.INTREBAREA MEA ESTE:
    -ce suplimente nutritive pot asocia si eu cu mesele mele pentru a lua in greutate macar cite putin pe luna?
    -repet nu ma intereseaza in mod special masa musculara sau sa arat bine vreau doar sa cresc si eu in greutate sa ma simt mai ok.citesc pe net despre tot felul de produse(carbohidrati,proteine,Creatina,vitamine,…..etc) diferite firme…..nu stiu ce sa aleg dar sunt dispus sa platesc pentru produse care consideri tu ca m-ar ajuta in problema mea chiar si unele mai scumpe,macar primesc sfaturi de la cineva in cunostinta de cauza.pe final vreau sa-ti multumesc si astept cu nerabdare raspunsul tau.

  18. Salut Laurentiu! La varsta ta pot sa spun ca esti norocos ca nu te-ai ingrasat. In general barbatii peste 30 de ani au tendinta sa puna rapid grasime in special in jurul taliei fiindca metabolismul incetineste. Serviciul tau este intr-adevar unul foarte solicitant care consuma foarte multe calorii. Neavand destule la dispozitie corpul produce energie din rezervele proprii si de aceea nu reusesti sa iei in greutate.
    Pentru a putea sa iei in greutate e important ca, ce mananci sa se asimileze bine. De aceea primul supliment care trebuie consumat este unul pe baza de multivitamine si minerale. De asemenea incearca macar in zilele libere sa mananci 4,5 mese pe zi. Bazeaza te pe carbohidrati: cartofi, orez, paste si grasimi: din peste, masline, si apoi pe carne. Ca suplimente poti consuma produse cu continut mare de carbo gen Masstech, mass Gainer de la Dymatize, Si alte astfel de Gainerre. la sala incearca sa te antrenezi in serii intense si scurte max 8-10 repetari. Antrenament nu mai mare de 45 de minute. Rezultatele apar in maxim o luna.

  19. Albert Says:

    Buna ziua ! In septembrie fac 17 ani si am 1.63m inaltime. Mama are 1.67m, iar tata are 1.73m. Incerc sa am o alimentatie cat mai corecta (beau lapte si mananc fructe), sa dorm cat mai mult (in vacante dorm cate 9-10 ore insa adorm tarziu, dupa ora 24) si sa fac sport (miercurea si sambata fac exercitii cu gantera de 7 kg + alte activitati). Fac 3 serii-30 rep pt biceps, 2 serii-20 rep antebrate si 2 serii-20 rep spate. Este mai bine sa le combin zonele lucrate sau sa lucrez toate seriile pt o anumita zona si sa trec apoi la alta zona? (incerc sa stimulez hgh prin aceste exercitii)
    Am o avut un „mini” salt de crestere (daca il pot numi asa) crescand intr-o luna 2 cm (februarie-martie) dupa o stagnare.
    As dori sa incerc si un supliment pe baza de arginina care sa ma poata ajuta. Pot aparea efecte nedorite daca administrez arginina la aceasta varsta? As dori sa incerc Arginina FX (un plic contine 15g si este la un pret bun, dupa parerea mea). Trebuie luat seara inainte de culcare nu?
    Multumesc. Sper sa ma puteti ajuta. Numai bine !

    • Salut, cresterea in inaltime, tine atat de ce faci tu referitor la a creste, dar este si o probleme ce tine de codul tau genetic. Parintii tai au o inalitme medie pentru femei si barbati si in mare parte e probabil sa semeni lor (in special tatalui) deci sa ai undeva la 1,73, insa nu obligatoriu. Cresterea se opreste undeva in jurul varstei de 20 de ani. Deci ai tot timpul. Poti merge la un control pentru a vedea in ce stadiu e dezvoltarea ta osoasa si daca au inceput sa ti se inchida canalele osoase. Sporturi ca inotul si bachetul te pot ajuta. Fitnessul de asemenea e de folos pentru dezvoltare, dar cum ai spus si stu fara greutati mari care sa iti apese coloana. Alimentatia trebuie sa fie una variata, si consistenta fiindca esti in perioada de crestere.
      Referitor la Arginina, te gandesti sa o iei pentru a-ti da un BOOST de testosteron. Poti sta linistit in perioada asta a vastei ai testosteron cat pentru toata viata asa ca nu ai nevoie de boostere pentru testosteron. Isa o pot consuma, nu iti va face rau.

  20. Arginina poate ajuta la dezvoltarea in inaltime?

  21. Albert Says:

    Salut ! In septembrie fac 17 ani si am 1.63m. Parintii mei au 1.73m (tata) si 1.67m (mama). Am avut o stagnare, dupa care am avut o crestere exploziva crescand intr-o luna 2 cm (februarie – martie), iar acum vad ca am inceput sa stagnez din nou.
    Alimentatie incerc sa o am cat mai bogata, mananc fructe in fiecare seara si beau lapte (1L in 2-3 zile) si incerc sa evit sucurile acidulate etc.
    In timpul scolii adorm pana in ora 11, insa in vacante adorm tarziu in jur de 00-01 si ma scol la 11-12.
    Fac de 3 ori / saptamana exercitii cu gantere. Evit exercitiile care pun presiune pe coloana si sa ridic deasupra capului. Fac stretching dupa fiecare sesiune de exercitii si in zilele in care nu fac exercitii, fac stretching seara inainte de culcare.
    Un supliment pe baza de arginina (Arginina FX) ma poate ajuta sa mai cresc in inaltime? Poate avea efecte nedorite la varsta mea? Stiu ca este recomandat sa fie luat inainte de antrenament. Insa in zilele libere poate fi luat inainte de culcare?
    Va rog frumos sa imi raspundeti.
    Va multumesc !

    • Salut Albert, am raspuns mai sus. Nu te axa pe arginina pentru cresterea in inaltime, nu e destinata pentru asta. Poti face un contrl medical pentru a vedea in ce stadiu e cresterea ta. In rest urmeaza-ti dieta. Asigura te ca ai o alimentatie variata, poti chiar consuma un supliment cu vitamine minerale si daca ai posibilitatea practica inotul.

  22. Albert Says:

    Multumesc pentru raspunsul anterior, apreciez !
    Pe net am gasit un video cu exercitii de stretching pentru cresterea in inaltime. Sunt diferiti useri care spun ca au crescut 2,5-5 cm (chiar cineva la 21 de ani ca a crescut 7,5 cm). Eu sunt foarte sceptic in privinta acestor metode contra-cost pentru crestere, insa videoclipul respectiv nu face niciun fel de promovare.
    Voi incerca si eu aceste exercitii pe o perioada de 2 luni sa vad daca pot avea rezultate.
    Intrebarea mea este urmatoarea : prin exercitiile de stretching inteleg intinderea corpului. Daca reusesc sa mai cresc 5 cm in aceste 2 luni, ipotetic vorbind, acesti 5 cm sunt definitivi? sau dupa ce nu voi mai face stretching voi pierde acesti 5 cm.
    Prin stretching se lungesc si celelalte oase ale corpului (oasele mainilor, picioarelor) ? Dezvoltarea va fi una bine proportionata sau doar cea a coloanei vertebrale (stiu ca inaltimea omului este data de lungimea col. vertebrale si a oaselor picioarelor).
    Multumesc ! Felicitari pentru blog si multa stima pentru ceea ce faceti pentru ceilalti !

  23. Salut! Stretching ul este un tip de miscare ce implica in principal intinderea muscculaturii, dupa exercitii fizice intense, pentru a detensiona muschiul. De asemenea, stretching-ul ajuta si la eliberarea tensiunii si presiunii din articulatii. Nu e meritul stretchingului pentru cresterile in inaltime, el fiind doar o metoda de relaxare musculara si articulara. Faptul ca in acel video se prezinta cazuri de crestere cu stretching sunt probabile cazuri izolate.
    Insa daca incluzi stretchingul alaturi de exercitiile fizice pe care le faceai nu faci decat sa iti ajuti corpul. Deci foloseste-l.
    Referitor la „datu-l inapoi”. NU nu o sa scazi in inaltime odata ce ai crescut (cu exceptia batranetii cand o sa te mai micesti). Castigul in inaltime se pastreaza, oasele ramanand de aceeasi lungime dupa ce inceteaza sa cresca.
    Ca o concluzie: stretchingul nu e responsabil de cresterea, lungirea si marirea densitatii osoase, insa e de ajutor prin eliberarea tensiunii din articulatii, mai ales in perioada de crestere (adolescent).
    PS: multumim pentru complimente si te invitam si pe: http://www.blog.vitaclub.ro si http://www.vitaclub.info pentru mai ulte informatii si sfaturi.
    Multa bafta!

  24. salut din cauza impinsului la presa se poate face hernie?

    • Salut; da se poate face hernie la impinsul la presa. Asa fiind raspunsul cu da sau nu. Insa daca te antrenezi sistematic crescand greutatile treptat, nu o sa ajungi sa ai asemenea probleme. Intareste de asemenea muschii abdominali cu exercitii specifice!

  25. Cosmin Says:

    Salut ! Am 15 ani si 1,86 (73kg) – sunt slab, insa am putina (putina) grasime pe coapse si la burta o am medie spre mica… micuta sa zicem…

    M-am decis sa ma apuc de sala deoarece nu ma mai intereseaza asa mult cresterea…

    Am si eu cateva intrebari: am sa ma apuc de saptamana viitoare, insa vreau sa stiu daca dupa o luna de sala cu exercitii de abdomen zilnice se vor vedea rezultate considerabile ?

    Programul meu de lucru este urmatorul ->

    Masa -> Dimineata: Blender (3 oua, 0,5l lapte, o banana, 2-3 linguri miere)
    Pranz: supa, ciorba sau salata si friptura
    Dupa-amiaza: ceva consistent
    Seara: salata de fructe

    Antrenament -> Ziua 1: Biceps si piept
    Ziua 2: Triceps si spate
    Ziua 3: Umeri si trapez
    Ziua 4: Abdomene (la fiecare aparat 3-5 serii de 50)
    Ziua 5: Biceps si piept

    Dupa fiecare antrenament 200 abdomene.
    In weekend pauza (alergat la banda: relaxat 5km)

    ___

    Asta fiind programul vreau sa stiu daca este bun si daca rezultatele in jurul pieptului si al abdomenului vor fi vizibile dupa o luna… (eu voi continua sala, doar intreb).

    Astept un raspuns, multumesc mult !

    • Salut Cosmin, Antrenamentul tau pentru inceput este mai mult decat suficient. Insa iti recomand sa nu faci asa multe exercitii pentru abdomen. Maxim de 3 ori pe saptamana e deajuns, pentru a avea timp si de refacere. In plus miceste numarul repetarilor si creste putin greutatea, de ex din cele 200 de abdomene fa-i numai 50 insa ia un disc de 5 kg la piept. Termenul de o luna este cam mic insa rezultatele se vor vedea cu siguranta. In special pieptul rapsunde destul de rapid la antrenamente. Rezultate foarte bune o sa se vada dupa 3 luni daca iti mentii antrenamentele.
      Inca o recomandare ar fi sa nu pierzi foarte mult timp in sala in maxim 60 de minute trebuie sa iti termini antrenamentul. Bazeaza te pe intensitate.
      Spor la treaba, si sa revii cu progrse semnificative.! 🙂

  26. Buna, am nevoi de un sfat, in 7 luni am slabit ajungand de la 65 kg la 54 kg, si am 1,76cm si 23 ani. sar coarda ridic greutati fac antrenamente full body, merg pe jos alerg, variez ce gasesc pe youtube, tot ce fac e acasa. Acum vreau sa stiu, sunt prea slaba? si daca pot ajunge sa pun masa pe mine lucrand acasa.? Am abdomenul oarecum definit dar am acel strat subtire de grasime care se da jos prin cardio, dar eu nu as mai vrea sa slabesc iar partea interioara a coapselor iar prezinta depuneri de grasime..sunt confuza, pun/slabesc ce sa fac cum sa fac:)
    Alimentatia mea consta ca exemplu in> mic dejun – cereale integrale+iaurt degresat+nuci+seminte in+ o banana si cafea, dupa care o gustare , la pranz supa de linte , eventual salata cu naut cu ton, cam asta consum si seara iar o alternativa cam de acest gen. si gustarile sunt fructe. Inerc sa introduc proteine destule, nu stiu unde gresesc sau e doar o chestiune de timp. Apa multa, ceai verde. PArca tot slabesc usor, inainte nu dadeam un gram jos, acum tot slabesc usor dar se aduna. Mc anticipat

    • Buna Anda, 54 kg pentru inaltimea ta e o greutate foarte buna. In 7 luni ai facut progrese excelente si in limita normala a scaderii in greutate si in acelasi timp in mod sanatos.
      Alimentatia este buna, foarte bine ca este diversificata, iti recomand insa sa introduci la pranz si o portie de piept de pui sau carne slaba.
      Daca iti doresti o definire mai buna in jurul taliei, mai ales ca alimentatia pe care o ai este f buna, incearca sa faci antrenamentele dimineata, astfel vei avea o ardere mai eficienta a grasimilor. Sau cel putin partea de aerobic sa fie facuta diminieata.
      Din punctul meu de vedere nu e nevoie sa mai slabesti deloc iar daca reusesti sa mai pun 1-2 kg de masa musculara este chiar foarte bine. Pentru a pune masa musculara trebuie sa cresti consumul de carbohidrati si proteine, iar antrenamentele sa fie cat mai diferite de la zi la zi. Incearca sa adaugi greutati la exercitii, de ex la crunch pentru abdomene, ia o stical de apa de 2 litri in brate pentru ca muschiul sa simta diferenta, la genuflexiuni de asmenea foloseste greutati in ambele maini.
      Daca te ajuta uite un link unde poti gasi o gama variata de exercitii pentru toate grupele de muschi pe care le poti adapta pentru acasa: http://www.blog.vitaclub.ro.
      Bafta!

  27. Cristi Says:

    Salut,sunt Cristi si as vrea si eu un sfat,as vrea sa scap de vreo 2-3 kg in plus si sa pun ceva masa musculara,stiu cam ce ex.trebuie sa fac cu ganterele s.s.m.d. vreau doar sa stiu daca fac cardio si dupa ex,cu ganterele e vreo problema ?

  28. Cristi Says:

    Si inca o intrebare daca se poate,eu la fiecare exercitiu cu ganterele imi scriu pe o foaie numarul de repetari si pe fiecare zi sau odata la 2 zile cresc numarul cu 1-2-3 e ok nu ? multumesc mult.

    • Da, este Ok, In general repetarile pe serie variaza cu 4 repetari. de ex 8-12, 12-16.
      Deci linistit poti varia numarul repetarilor, astfel muschiul nu va apuca sa se obisnuiasca cu un numar fix de repetari si greutati.

  29. Cristi Says:

    multumesc 😀

  30. Cristi Says:

    Salut,sunt Andrei si As vrea si eu un sfat.Am 17 ani si am acasa 2 gantere de 5 kg,mi`am facut un program de antrenament numai ca eu lucrez cam toate grupele de mushi odata inafara de picioare deoarece fac si aerobic si am citit pe net diverse articole si spuneau ca nu poti pune masa daca nu faci cate o grupa de muschi pe zi..Multumesc ! 😀

  31. Cristi Says:

    acolo era Cristi..scuze :))

  32. marius Says:

    Buna , numele meu este marius am 25 de ani , 1.76 inaltime si 55 kg greutate . As dori sa stiu daca este sau nu tarziu sa ma apuc de sala. Pana la ce varsta creste masa musculara ? Multumesc anticipat 🙂

    • Nu este tarziu niciodata! Poti sa te apuci cu toata increderea de antrenamente si cu siguranta vei avea rezultate! Cresterea musculara o poti avea in special pana la 40, 45 de ani! Asa ca spor la treaba!

Lasă un comentariu