Stresul oxidativ si masa musculara


Ce se intampla cand muschii sunt expusi  unui exces de radicali liberi sau de specii de oxigen reactiv (ROS)? Oare consumul unui antioxidant cum ar fi tocoferol, coenzima q10 sau acidul lipoic ajuta la dezvoltarea musculaturii si la prevenirea atrofierii musculare odata cu inaintarea in varsta?

S-a demonstrat ca nivelul de ROS produs influenteaza forta muschilor scheletici. De exemplu, concentratiile prea mari de ROS au ca rezultat inhibarea contractiei musculare. Speciile de oxigen reactiv sunt implicate, totodata in oboseala musculara in timpul contractiilor repetate sau continue.

S-a sugerat, de asemenea, ca stresul oxidativ conduce la hipercatabolism si la descompunerea proteinelor musculare, contribuind la aparitia disfunctiilor muschilor scheletici. Din acest punct de vedere, speciile de oxigen reactiv participa la activarea caii proteolitice catabolice, prin descompunerea proteinelor musculare. Acesta e momentul in care antioxidantii vin in ajutorul muschiului. Celulele pun in functiune rapid un sistem de aparare antioxidativ pentru a face fata stresului oxidativ.

S-a dovedit, in repetate randuri, ca deficienta sau lipsa diverselor sisteme antioxidative agraveaza vatamarea oxidativa a tesuturilor. In cazul muschilor scheletici, activitatea antioxidativa a enzimelor depinde de tipul fibrelor musculare, fiind mai mare in fibrele lente decat in fibrele rapide.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: