Prostaglandinele


O alta descoperire recenta a relevat o alta cale prin care celulele grase regleaza depunerea/descompunerea grasimii. Prostaglandinele sunt molecule  cu rol de semnal, care comunica doar cu celulele din jur, sau uneori, chiar cu celula de origine. Sunt echivalentele biochimice ale unei soapte si, dupa cum stie toata lumea, cele mai interesante informatii se spun mereu in soapta.

Celula grasa contine o enzima relativ unica, generatoare de prostaglandina, numita PGE2. In celula grasa, PGE2 incetineste pierderea de grasime, degradand substanta cAMP, un semnal chimic produs atunci cand hormonii care duc la pierderea grasimii ataca unul din receptorii situati in celula grasa. Acesti hormoni, ca si medicamentele de slabit, circula prin sange si nu pot intra sau declansa mecanismele de pierdere a grasimii din celula grasa. Acest lucru se intampla cand se genereaza cAMP, care duce semnalul de pierdere a grasimii catre diverse enzime si proteine, asa cum un functionar de birou livreaza note de serviciu. Cand functionarul e concediat (sau cAMP degradat), biroul (celula grasa) e dezorientat si nu face altceva decat sa stea acolo si sa piarda timpul. Daca exista o versiune la nivel celular al jocului de pasiente, atunci aceasta ar fi momentul cand celulele grase ar avea timp sa-l joace.

PGE2 degradeaza cAMP, incetinind pierderea grasimii. Enzima responsabila de producerea substantei PGE2 e activata de insulina, care are nivelul cel mai ridicat atunci cand organismul a fost alimentat. E destul de uimitoare interactiunea aceasta intre atatea procese de reglare. Daca te gandesti la diversii hormoni , medicamente, enizme, etc, implicate in inmagazinarea sau pierderea grasimii iti dai seama  ca un singur medicament nu va putea niciodata sa influenteze toate aceste cai de reglare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: