Sfecla rosie o sursa buna de nitrati


Intr-un studiu recent, cercetatorii au constatatscaderea tensiunii arteriale in cazul consumului unei surse naturale de nitrati (suc de sfecla rosie). Cercetatorii au demonstrat ca efectul s-a datorat nitratilor din suc, prin reducerea chimica a nitratilor la nitriti. In cadrul studiului, 0,5 l de suc proaspat de sfecla rosie a scazut tensiunea arteriala sistolica cu pana la 10mmHg, aceasta mentinandu-se la un nivel scazut timp de 24 de ore dupa consum. Tensiunea arteriala a scazut la numai o ora de la consumul sucului de sfecla rosie, cu un maxim al reducerii la trei, patru ore dupa ingestie. Reducerea a continuat sa fie observata intr-un anumit grad pana la 24 de ore dupa consum.

Cercetatorii au demonstrat ca scaderea tensiunii arteriale s-a datorat formarii nitritilor prin reactii chimice din nitratii alimentari din suc. In saliva, prin actiunea bacteriilor de pe limba nitratii dins uc sunt convertiti in nitriti. Peak-ul nitritilor in circulatia sanguina – un efect absent in grupul care a consumat placebo. Scaderea tensiunii arteriale a fost, de asemenea demonstrata in 2006 la voluntari sanatosi, dupa trei zile de suplimentare alimentara cu nitrati neorganici. In 2007 s-a demonstrat ca aportul de nitrati scade consumul de oxigen al intregului corp in timpul exercitiului submaximal. Acesta s-ar putea datora dilatatiei peretilor vaselor sanguine, determinand un necesar scazut de oxigen la nivelul muschiului.

In concluzie, consumul de alimente naturale bogate in nitrati poate intensifica pomparea musculara la sala. Sau ati puta incerca sucul natural de sfecla rosie, care este o sursa naturala bogata in nitrati.

Sursa: European Journal of Nutrition

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: