Terminologia folosita de antrenori si cercetatori nu e consecventa


Culturismul este un sport cu un scop destul de clar: cresterea masei si simetriei musculare si in acelasi timp, reducerea grasimii. Antrenamentele pentru sporturile de mare intensitate, cum ar fi fotbalul american si baseball-ul pot ridica probleme, pentru ca exercitiile folosite in cadrul antrenamentului nu sunt aplicate automat pe terenul de joc. Multe din presupunerile noastre privind antrenamentele sportive sunt fie false, fie nefundamentate.

Duane Knudson, de la Texas State University, sustine ca terminologia inconsecventa utilizata de oamenii de stiinta si de cercetatori, cauzeaza probleme legate de masurarea formei fizice si de conceperea programelor de antrenament. De exemplu, saritura verticala e folosita adesea ca mijloc de masurare a fortei, desi nu poate determina performanta in sporturile de cea mai mare intensitate. Indemanarea la miscari de genul aruncarii mingii sau a discului sau la saritura la cos in baschet e foarte specifica si necesita un grad inalt de control neuromuscular, care nu poate fi masurat cu usurinta  prin intermediul asa-ziselor „teste de forta”.

Autorul trage concluzia ca oamenii de stiinta care studiaza sportul trebuie sa stabileasca corelati ferme intre factorii ce afecteaza performanta musculara, efectele antrenamentelor si performanta sportiva.

Sursa: Journal of Strength and Conditioning Research

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: