Acizii grasi Omega 3 combat imbatranirea la nivel celular


Acizii grasi omega 3 au o multime de efecte benefice asupra sanatatii, protejand inclusiv impotriva cancerului de prostata si reducand incidenta maladiilor cardiovasculare. Acum exista dovezi ca acizii omega 3 au de asemenea, efecte puternice de prevenire a imbatranirii.

Un studiu pe cobai a relevat faptul ca administrarea acizilor grasi omega 3 a prelungit viata animalelor cu aproximativ o treime. Un studiu mai recent, aparut in „Journal of American Medical Association”, a analizat efectele acizilor grasi omega 3 asupra lungimii telomerilor. Telomerii, structurile de la captul cromozomilor, sunt indicii ale imbatranirii biologice. Factorii genetici, expunerea la anumite substante chimice si factorii de stres din mediul inconjurator, obezitatea si lipsa de exercitiu fizic reduc lungimea telomerilor si contribuie la procesul de imbatranire.

Intr-un studiu realizat de „University of California” pe 608 persoane suferind de boli cardiovasculare, cercetatorii au incercat sa descopere daca exista o legatura intre nivelul de acizi grasi Omega 3 si modificarile de lungime ale telomerilor. Studiul a relevat faptul ca subiectii cu cele mai scazute niveluri de acizi grasi  din corp au prezentat cel mai rapid ritm de scurtare a telomerilor(ceea ce indica o viata mai scurta). Din contra, persoanele cu cele mai mari niveluri de acizi grasi omega 3, au avut un ritm al scurtarii telomerilor foarte lent.

Prin urmare ne intrebam cum actioneaza acizii grasi omega 3?

Unul din mecanisme e reducerea ravagiilor provocate de radicalii liberi, care scurteaza telomerii. Daca mancati multe alimente bogate in acizi grasi( peste, fructe de mare) si suplimente cu  Omega 3 va vezi prelungi cu siguranta durata vietii!

Sursa: M.D. iulie 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: