„Drog-ul” de toate zilele: cofeina


La nivel mondial, cofeina se numara printre cele mai populare substante de crestere a performantei sportive.

Este interzisa de National Collegiate Athletic Association( la nivel mai mari de 15 mcg/ml, adica in jur de 6 cesti de cafea ). A fost inlaturata de Agentia Mondiala Antidoping de pe lista substantelor interzise, dar e, acum pe lista substantelor sub supraveghere. Sportivii care iau cofeina isi sporesc nivelul de energie si isi accelereaza metabolismul, ceea ce sprijina scarerea in greutate.

Potrivit anumitor studii, cofeina creste rezistenta, forta si performanta la exercitii de mare intensitate. Insa, nu are efect la toate persoanele, sunt unele persoane care reactioneaza altele care nu.

Nivelul maxim este atins la 30 de minute dupa ingerare, iar multi sportivi au nevoie de o redozare pentru a maximiza efectele substantei asupra performantelor fizice. Are un efect moderat asupra stimularii metabolismului, asa ca nu are decat o eficienta minima pentru slabit( asta daca nu e insotita de alte substante ca efedrina). Printre efectele secundare ale cofeinei se numara: anxietatea, hiperactivitatea, aritmiile cardiace si insomnia.

Multi sportivi sunt de parere ca pot avea performante crescute daca ingereaza mici cantitati de cofeina inainte de antrenament.

Sursa: ACMS’s Health & Fitness Journal

2 răspunsuri sa “„Drog-ul” de toate zilele: cofeina”

  1. Revnic Stelian Says:

    Am vaut mult discutii despre „efectele negative ” ale cofeinei luate cu creatina .Ce parere aveti , in timp ce lua mcreatina putem consuma si cafea?

  2. Cel mai bine este sa iei creatina separat si nu cu apa ci cu un suc de fructe. Se asimileaza cel mai bine. Intr-adevar s-au facut numeroase studii care indica faptul ca daca luam creatina cu cofeina asimilarea e mai proasta. Insa nu ai nici un motiv sa le bei impreuna. Cafeaua o bei cel mult inainte de sala cu 30 de minute si atat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: