Antioxidantii pot preveni atrofierea muschilor


Mitocondriile sunt centri energetici ai celulelor.

Acestea, in timpul metabolismului normal, produc niste substante chimice foarte reactive, numite radicali liberi, care pot provoca imbatranirea, distrugerea ADN-ului, suprimarea sistemului imunitar si pot cotribui la inflamarea intregului corp. Anumite studii au descoperit ca nivelurile crescute de radicali liberi sunt responsabile de febra musculara de dupa exercitiul fizic si impiedica refacerea muschilor scheletici si hipertrofia in urma antrenamentului intens.

Un studiu de sinteza realizat de cercetatorii de la Universitatea din Torino, a aratat ca radicalii liberi contribuie la atrofierea musculaturii la oamenii sanatosi si la cei cu boli musculare degenerative.

Tratamentul cu antioxidanti, cum ar fi vitaminele C si E, resveratrol si DHEA poate preveni atrofia musculara.

Totusi nu toate studiile sustin legatura dintre generarea de radicali liberi si atrofia musculara. De fapt unii cercetatori sugereaza ca radicalii liberi ar putea avea un rol esential in hipertrofia si refacerea muschilor.

Oricum, din moment ce antioxidantii reduc degenerarea celulara, aceasta teorie prin care radicalii liberi ar putea ajuta cresterea muschilor nu prea sta in picioare, concluziile cele mai multe ducand la faptul ca antioxidantii sunt utili in hipertrofia musculara!

Sursa: Free Radical Biology&Medicine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: